top of page

FÃ’SSILS

Els fòssils son restes o mostres de l’activitat d’organismes que van viure en èpoques passades i que es troben englobats, generalment en roques sedimentàries.

Poden ser parts dures com closques, ossos o dents, o bé motlles d’aquestes restes o de a seva activitat com ara galeries.


  • Procés de fossilització


 El procés de fossilització es el procés per formar un fòssil.


  1. L’ organisme mor i per les seves part toves ja que la matèria orgànica es descomposa i només preserva la part dura com la closca.

  2. L’organisme queda enterrat en altres sediments.

  3. Continuen caient més sediments i el pes d’aquests fa que augmenti la pressió i la temperatura sobre les restes.

  4. En aquesta situació es produeix la diagènesi (formació de roques sedimentàries)

  5. Milers d’anys més tard aquest sediments pot ser erosionat i deixar al descobert els sediments.


També es pot donar el cas de la pèrdua de l’esquelet degut a que es dilueix en la sal del mar, o a que s’ha trencat degut al desplaçament. Llavors obtindrem la forma interna de la part dura (motlle intern). 

Si aquest procés no s’arriba a realitzar llavors es fossilitzarà la part externa (motlle extern).


Com hem comentat abans alguns tipus de fòssils son les marques que deixa l'ésser viu o les galeries que crea. Això és degut a que el sediment en el passat estava tou i els organismes podien escarbar en el terra i deixar el seu rastre en el terra. Al pas del temps aquest sediment s'anirà solidificant i preserva les pistes de reptació i de les galeries.


  • Fòssil guia


Un fòssil guia és aquella espècie que d’una banda, hagi evolucionat ràpidament, i així caracteritza un període de temps curt i de l’altra que tingui una gran dispersió geogràfica i sigui abundant (ammonits i trilobits).

​

​

​

FÃ’SSILS: Texto
bottom of page